Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
325
1)Mennyi a négyzet kerülete és területe,ha a=15cm
2)Mennyi a deltoid területe, ha e=6cm,f=8cm.
3) Írj egynemű algebrai kifejezések.
3×,
4xy,
4)Hozd egyszerűbb alakra az algebrai kifejezést!
2x+3y-1,2x+3y-6xy=

2 2
X-xy+2x+3xy+5=
5)Oldd meg az egyenletet az egész számok halmazát!
2x+40=3x+60 Ellenőrzés:
6)Áron egyenletesen haladva 2másodperc alatt 10m utat tesz meg.Mekkora utat tesz meg 1s,2s,2min,1h alatt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
1) A négyzet kerülete és területe a négyzet oldalhossza alapján számítható.

Adott, hogy a = 15 cm.

A négyzet kerülete (K) az oldalak összegéből adódik:
K = 4 * a = 4 * 15 cm = 60 cm

A négyzet területe (T) pedig az oldalhosszak négyzetével számítható:
T = a^2 = 15 cm * 15 cm = 225 cm^2

Tehát a négyzet kerülete 60 cm, a területe pedig 225 cm^2.

2) A deltoid egy paralelogramma, amelynek oldalai nem párhuzamosak, de az átlóik egyenlők.

Adott, hogy e = 6 cm (egyik oldal) és f = 8 cm (másik oldal).

A deltoid területe (T) az átlók szorzatának felével számítható:
T = (e * f) / 2 = (6 cm * 8 cm) / 2 = 48 cm^2 / 2 = 24 cm^2

Tehát a deltoid területe 24 cm^2.
0

6)
Az adatok alapján tudjuk, hogy Áron egyenletesen haladva 2 másodperc alatt 10 métert tesz meg. Ez alapján számolhatjuk a további utakat.

1 másodperc alatt megtett út:
1 másodperc alatt Áron fele annyi idő alatt halad át, mint 2 másodperc alatt. Ezért a megtett út is feleakkora lesz.
1 másodperc alatt megtett út = 10 méter / 2 = 5 méter

2 másodperc alatt megtett út:
2 másodperc alatt Áron már megtette az adott 10 métert, tehát az út hossza nem változik.
2 másodperc alatt megtett út = 10 méter

2 perc alatt megtett út:
1 perc 60 másodpercből áll, így 2 perc 2 * 60 = 120 másodperc.
Az út arányos az eltelt idővel, tehát 2 perc alatt megtett út aránya 120 másodperc alatt megtett út arányával megegyezik.
2 perc alatt megtett út = 10 méter * (120 másodperc / 2 másodperc) = 10 méter * 60 = 600 méter

1 óra alatt megtett út:
1 óra 60 percből áll, tehát 1 óra = 60 perc * 60 másodperc = 3600 másodperc.
Az út arányos az eltelt idővel, tehát 1 óra alatt megtett út aránya 3600 másodperc alatt megtett út arányával megegyezik.
1 óra alatt megtett út = 10 méter * (3600 másodperc / 2 másodperc) = 10 méter * 1800 = 18000 méter

Tehát az eredmények:
1 másodperc alatt megtett út = 5 méter
2 másodperc alatt megtett út = 10 méter
2 perc alatt megtett út = 600 méter
1 óra alatt megtett út = 18000 méter.
0