Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Visszatevés vagy visszatevés nélküli

Főoldal » Középiskola » Matematika
312
sziasztok
nagyon hálás lennék, ha vki tudna ebben segíteni :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, statisztika, visszatevés, viszzatevesnelkuli
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Tomi visszatevés nélkül húz a zsákjából 3 összetevőt. A csattanó maszlagok száma 4, a zsák összetevőinek összes száma pedig 12 (4+2+2+3+1). A nincs csattanó maszlag azonosítójú esemény jelölje a NCM-t.

A nincs csattanó maszlag esemény bekövetkezésének valószínűsége:
P(NCM) = (8/12) * (7/11) * (6/10) ≈ 0,2545 (kb. 25,45%)

b) Tomi visszatevéssel húz a zsákjából 4 db összetevőt. Itt két eseményt kell vizsgálnunk: van csattanó maszlag a kihúzottak között (CM) és nincs csattanó maszlag a kihúzottak között (NCM). Az események valószínűségeit a korábbi adatok alapján számoljuk ki.

A kihúzottak között van csattanó maszlag esemény bekövetkezésének valószínűsége:
P(CM) = 1 - P(NCM) = 1 - 0,2545 = 0,7455 (kb. 74,55%)

c) Ahhoz, hogy a valószínűség nagyobb legyen, mint 0,3, a légyölő galócák számának növelése szükséges. Az adott helyzetben 1 db légyölő galóca van a zsákban.

Például készítünk egy olyan eseményt, amelynek jelölése LG, és jelenti azt, hogy elsőre légyölő galócát húz Tomi. Ha a légyölő galócák számát növeljük 2-re, az esemény valószínűsége a következő lenne:

P(LG) = (2/14) = 1/7 ≈ 0,1429 (kb. 14,29%)

Azonban a feladatban azt kérdezik, hogy a valószínűség nagyobb legyen, mint 0,3. Tehát a légyölő galócák számának további növelése szükséges. Próbáljuk meg 3-ra növelni a légyölő galócák számát:

P(LG) = (3/15) = 1/5 = 0,2 (20%)

Ebben az esetben a valószínűség 0,2, ami kisebb, mint 0,3. Tehát Tominak legalább 4 légyölő galócát kell vásárolnia a zsákjába, hogy a valószínűség nagyobb legyen, mint 0,3.

d) Ahhoz, hogy eldönthessük, hogy m

elyik eseménynek nagyobb a valószínűsége, számoljuk ki mindkettőt.

1. Egyszerre hármat húzva pontosan kettő közöttük mandragóra (2 mandragóra és 1 nem mandragóra):

P(2 mandragóra és 1 nem mandragóra) = (3/12) * (2/11) * (9/10) = 0,04545 (kb. 4,55%)

2. Visszatevéssel hármat húzva legalább kettő közöttük mandragóra:

P(legalább 2 mandragóra visszatevéssel) = P(2 mandragóra) + P(3 mandragóra)
= (3/12) * (2/11) * (9/10) + (3/12) * (2/11) * (1/10)
= 0,04545 + 0,00454 = 0,04999 (kb. 4,999%)

A valószínűségek alapján a visszatevéssel hármat húzva legalább kettő közöttük mandragóra valószínűsége (4,999%) nagyobb, mint egyszerre hármat húzva pontosan kettő közöttük mandragóra valószínűsége (4,55%).
0