Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek,kombinatorika

Főoldal » Középiskola » Matematika
936

Egy 12 f6s társasag erkezik egy lifthez, amelyben egyszerre csak 4 személy utazhat.
a) Hányféle lehet az elso utazó négyes?
b) Ha már felment az elso 4 ember, akkor a többi-ek közül hányféleképpen választhatják ki, hogy ki utazzon a második menetben?
c) Ha már a második menet is elment, akkor hányféleképpen választhatják ki, hogy kik utaz-nak a harmadik menetben?
d) Hányféleképpen utazhat az emeletre a 12 fös társaság 3 menetben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Az első utazó négyes kiválasztásához az első négy embert kell kiválasztani a 12 fős társaságból. A kiválasztás során nem számít a sorrend, így használhatjuk a kombináció számítást.

Az első utazó négyes lehetőségeinek száma:
C(12, 4) = 12! / (4! * (12 - 4)!) = 12! / (4! * 8!) = (12 * 11 * 10 * 9) / (4 * 3 * 2 * 1) = 495

Tehát összesen 495 féle lehet az első utazó négyes.

b) Miután az első négy ember már felment a lifttel, a többi embert kell kiválasztani, hogy ki utazzon a második menetben. Ebben az esetben már csak 8 emberből kell választani, mivel 4 ember már felment. Ismét alkalmazhatjuk a kombinációs számítást.

A második menetben utazó emberek kiválasztásának száma:
C(8, 4) = 8! / (4! * (8 - 4)!) = 8! / (4! * 4!) = (8 * 7 * 6 * 5) / (4 * 3 * 2 * 1) = 70

Tehát összesen 70 féle lehetőség van a második menetben utazó emberek kiválasztására.

c) A harmadik menetben is hasonlóan járunk el. Miután már 8 ember felment a lifttel, a többi embert kell kiválasztani.

A harmadik menetben utazó emberek kiválasztásának száma:
C(4, 4) = 4! / (4! * (4 - 4)!) = 4! / (4! * 0!) = 1

Tehát összesen 1 féle lehetőség van a harmadik menetben utazó emberek kiválasztására.

d) Az összes lehetőséget a különböző menetek utazási lehetőségeinek szorzataként kapjuk meg.

Az összes utazási lehetőség száma:
495 * 70 * 1 = 34,650

Tehát összesen 34,650 féle módon utazhat az emeletre a 12 fős társaság 3 menetben.
1