Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Helyzeti energia

Főoldal » Középiskola » Fizika
1449
Egy súrlódásmentes asztalon fekvő 60cm hosszú kötelet, amelyből 20cm lelóg, nyugalomban tartunk, majd elengedjük. Mekkora lesz a kötél sebessége, amikor a vége éppen elhagyja az asztalt?

A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ep = m * g * h

Ahol:
m - kötél tömege
g - nehézségi gyorsulás (kb. 9,81 m/s^2)
h - magasság, amelyből a kötél lelóg (20 cm = 0,2 m)

A kötél végpontjának sebessége pedig a kinetikus energiával számítható ki:

Ek = (1/2) * m * v^2

Ahol:
m - kötél tömege
v - kötél sebessége

Mivel a mechanikai energia megmaradása törvénye szerint Ep = Ek, így:

m * g * h = (1/2) * m * v^2

A kötél tömege (m) mindkét oldalon levonható:

g * h = (1/2) * v^2

A kötél sebességét kifejezhetjük így:

v = sqrt(2 * g * h)

Behelyettesítve a megadott értékeket:

v = sqrt(2 * 9,81 m/s^2 * 0,2 m) ≈ 2,78 m/s

Tehát a kötél sebessége, amikor a vége éppen elhagyja az asztalt, kb. 2,78 m/s.




2