Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok sürgős segítségre lenne szükségem megoldani a feladatokat.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1090
1. A hősugárzót 10 méter hosszú, 1,5 mm2 keresztmetszetű, réz (ƍ – fajlagos ellenállás –0,0175 Ωmm2/m) tápvezeték üzemelteti. Ellenőrizze a vezetéket feszültségesésre 1,6 A terhelésnél, ha a megengedett feszültségesés nagysága 4,6 V!

2. A lakás melletti műhelyben a világítást 4 darab 100 W-os izzóval oldották meg, és működtetnek egy 1200 W-os köszörűt. Az egyfázisú (230 V) műhely elosztótábla és a lakás elosztótábla 12 méter távolságra van egymástól. A két elosztótáblát összekötő vezetéken a maximális százalékos feszültségesés (ε) 2% lehet.

a) Mekkora minimális szabványos keresztmetszetű rézvezetéket (ƍ – fajlagos ellenállás – 0,0175 Ωmm2/m) használhatunk a két elosztótábla összekötéséhez? Szabványos vezeték keresztmetszetek: 1 – 1,5 – 2,5 – 4 – 6 – 10 – 16 mm2

b) Hány KWh a villamos fogyasztás, ha egy este a teljes világítási teljesítmény 240 percet üzemel, és a köszörűt 15 percig használták?


Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

4
1)
A feszültségesés (V) a vezeték hosszának (L), a vezeték ellenállásának (R) és az áramnak (I) a szorzata:

V = I * R

A vezeték ellenállása (R) a fajlagos ellenállás (ƍ) és a vezeték hosszának (L) a hányadosa:

R = ƍ * (L / A)

Ahol:
ƍ = 0,0175 Ωmm^2/m (fajlagos ellenállás)
L = 10 m (vezeték hossza)
A = 1,5 mm^2 (keresztmetszet)

Először át kell váltanunk a keresztmetszetet négyzetmilliméterből négyzetméterbe:

A = 1,5 mm^2 = 1,5 * 10^(-6) m^2

Ezután behelyettesítjük az értékeket a vezeték ellenállásának kiszámításához:

R = 0,0175 Ωmm^2/m * (10 m / (1,5 * 10^(-6) m^2))
= 0,0175 Ωmm^2/m * 6,67 * 10^6 m
= 116,675 Ω

A feszültségesés (V) kiszámításához az áramot (I) 1,6 A-nak vesszük:

V = 1,6 A * 116,675 Ω
= 186,68 V

A kapott feszültségesés 186,68 V, ami nagyobb, mint a megengedett feszültségesés 4,6 V. Ez azt jelenti, hogy a vezeték feszültségesése meghaladja a megengedett határt 1,6 A terhelésnél.
0

2/a
A minimális szabványos keresztmetszetű rézvezeték kiszámításához először meg kell határoznunk a maximális engedélyezett feszültségesést (V_max) a két elosztótábla közötti vezetéken.

A maximális feszültségesés százalékos értéke (ε) és az elosztótáblák közötti feszültségkülönbség (ΔV) között a következő összefüggés van:

ε = (ΔV / V) * 100

Az ε érték 2% és a feszültség (V) 230 V (egyfázisú hálózat esetén).

Az ε kifejezésből átrendezve a ΔV-t, kapjuk:

ΔV = (ε / 100) * V
= (2 / 100) * 230 V
= 4,6 V

A következő lépés a vezeték ellenállásának kiszámítása. Ehhez a vezeték hosszát (L) és a vezeték fajlagos ellenállását (ƍ) használjuk:

R = ƍ * (L / A)

A vezeték hossza (L) 12 méter.

Az A értéket különböző szabványos vezeték keresztmetszetekre (1, 1.5, 2.5, 4, 6, 10, 16 mm^2) kiszámítjuk. Majd a különböző keresztmetszetekre vonatkozó ellenállásokat összehasonlítjuk a maximális engedélyezett ellenállással.

Az ellenállás (R) kiszámítása a különböző keresztmetszetekre:

R = ƍ * (L / A)

Ahol:
ƍ = 0,0175 Ωmm^2/m (fajlagos ellenállás)
L = 12 m (vezeték hossza)
A = különböző vezeték keresztmetszetek (1, 1.5, 2.5, 4, 6, 10, 16 mm^2)

Az eredmények a következők:

A = 1 mm^2:
R = 0,0175 Ωmm^2/m * (12 m / (1 * 10^(-6) m^2))
= 0,0175 Ωmm^2/m * 1,2 * 10^7 m
= 210 Ω

A = 1.5 mm^2:
R = 0,0175 Ωmm^2/m * (12 m / (1,5 * 10^(-6) m^2))
= 0,0175 Ωmm^2/m * 8 * 10^6 m
= 140 Ω

A = 2.5 mm^2:
R = 0,0175 Ωmm^2/m * (12 m / (2,5 * 10^(-6) m^2))
= 0,0175 Ωmm^2/m * 4,8 * 10^6 m
= 84 Ω

A = 4 mm^2:
R = 0,0175 Ωmm^2/m * (12 m / (4 * 10^(-6) m^2))
= 0,0175 Ωmm^2/m * 3 * 10^6 m
= 52,5 Ω

A = 6 mm^2:
R = 0,0175 Ωmm^2/m * (12 m / (6 * 10^(-6) m^2))
= 0,0175 Ωmm^2/m * 2 * 10^6 m
= 35 Ω

A = 10 mm^2:
R = 0,0175 Ωmm^2/m * (12 m / (10 * 10^(-6) m^2))
= 0,0175 Ωmm^2/m * 1,2 * 10^6 m
= 21 Ω

A = 16 mm^2:
R = 0,0175 Ωmm^2/m * (12 m / (16 * 10^(-6) m^2))
= 0,0175 Ωmm^2/m * 0,75 * 10^6 m
= 13,125 Ω

Az eredmények szerint a legnagyobb keresztmetszetű vezeték, amely megfelel a maximális engedélyezett ellenállásnak, a 16 mm^2-es vezeték.

Tehát a minimális szabványos keresztmetszetű rézvezeték, amelyet a két elosztótábla összekapcsolásához használhatunk, a 16 mm^2-es vezeték.
0

2/b
Az összesített villamos fogyasztást kiszámítjuk az egyes berendezések fogyasztásának és üzemidőinek összeadásával.

A világítás összes fogyasztása:
4 darab 100 W-os izzó üzemidő: 240 perc
Egy izzó teljesítménye: 100 W
Egy izzó energiája 1 óra alatt: 100 W * 1 óra = 0,1 kWh
Az izzók összes energiafogyasztása: 4 * 0,1 kWh = 0,4 kWh

A köszörű fogyasztása:
Köszörű teljesítménye: 1200 W
Köszörű üzemidő: 15 perc
Köszörű energiája 1 óra alatt: 1200 W * 1 óra = 1,2 kWh
Köszörű energiája 15 perc alatt: 1,2 kWh * (15 perc / 60 perc) = 0,3 kWh

Az összesített villamos fogyasztás:
Világítás: 0,4 kWh
Köszörű: 0,3 kWh
Összesítve: 0,4 kWh + 0,3 kWh = 0,7 kWh

Az egy este alatt az összes berendezés által felhasznált villamos energiafogyasztás 0,7 kWh.
0

Sem az egyes sem a kettes számú válasz nem megfelelő. Nem is értem, hogyan nem tűnt fel a választ írónak az, hogy eszméletlen ellenállások jöttek ki… 16-os vezeték a 2 elosztó közé úgy, hogy van rajta 1600 watt 10 méteren?!?

Nem kell négyzetméterre váltani a vezeték területét, nem vagyunk föld mérők….

1, feladat.
Képlet: 2*Ró*I*L/UE
2*0,0175*1,6*10/4,6=0,121 mm2. Megfelelő a vezeték.
2, feladat.
Van 1600 watt fogyasztód. I=P/U=6,95A
Képlet ugyan az mint fent.
2*Ró*I*L/Ue=0,634 mm2
1,5-ös vezeték kell.
0