Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Erre a feladatra szeretnék segítséget kérni, köszönöm.

Főoldal » Középiskola » Fizika
462
Egy lencse fókusztávolsága 20 cm és a tükörtől 10 cm távolságra elhelyeztünk egy 6 cm tárgyat.
- számítsuk ki a képtávolságot, a nagyítást és a kép méretét
-jellemezzük a képet
-szerkesszük meg a képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
1. Képtávolság számítása:
A képtávolság (f') a lencsének a tárgyhoz viszonyított távolsága. A képlet a következő:
1/f = 1/v - 1/u,
ahol f a fókusztávolság, v a képtávolság, u pedig a tárgytávolság.

Az adatokat behelyettesítve:
1/20 = 1/v - 1/10,
1/v = 1/20 + 1/10,
1/v = (1 + 2)/20,
1/v = 3/20.

Ezért:
v = 20/3 cm.

A képtávolság 20/3 cm.

2. Nagyítás számítása:
A nagyítás (m) a kép méretének és a tárgy méretének hányadosa. A képlet:
m = v/u,
ahol v a képtávolság, u pedig a tárgytávolság.

Az adatokat behelyettesítve:
m = (20/3) / 10,
m = (2/3) / 10,
m = 2/30,
m = 1/15.

A nagyítás 1/15.

3. Kép méretének számítása:
A kép mérete (B') a tárgy méretének és a nagyításnak a szorzata. A képlet:
B' = B * m,
ahol B a tárgy mérete, m pedig a nagyítás.

Az adatokat behelyettesítve:
B' = 6 * (1/15),
B' = 6/15,
B' = 2/5.

A kép mérete 2/5 cm.

Jellemezhetjük a képet a képtávolság, a nagyítás és a kép mérete alapján.

A képtávolság (20/3 cm) pozitív érték, ami azt jelenti, hogy a kép a lencse azon oldalán képződik, ahol a tárgy található. Tehát a kép valóságos (nem virtuális) kép.

A nagyítás (1/15) kicsi, ami azt jelenti, hogy a kép a tárgynál kisebb lesz. Ez egy kicsinyített képet jelent.

A kép mérete (2/5 cm) kisebb, mint a tárgy mérete (6 cm), ami tovább erősíti a kicsinyített kép tényét.

Összességében a kép a tárgynál kisebb, valóságos és kicsinyített.
-2

1/f = 1/távolság_tárgytól + 1/távolság_képtől

Ahol:
f a lencse fókusztávolsága,
távolság_tárgytól a tárgytól a lencse középpontjáig mért távolság,
távolság_képtől a képtől a lencse középpontjáig mért távolság.

Adott értékek:
f = 20 cm,
távolság_tárgytól = 10 cm.

A képtávolságot (távolság_képtől) kívánjuk kiszámítani. Rendezzük át a fenti képletet, hogy a képtávolságra vonatkozó kifejezést kapjuk:

1/távolság_képtől = 1/f - 1/távolság_tárgytól

1/távolság_képtől = 1/20 cm - 1/10 cm
1/távolság_képtől = 1/20 cm - 2/20 cm
1/távolság_képtől = -1/20 cm

távolság_képtől = -20 cm (negatív érték)

A képtávolság -20 cm-re jött ki. Mivel a tárgy a lencse előtt helyezkedik el, a kép virtuális lesz, tehát a kép a lencse másik oldalán helyezkedik el. Ezért negatív értéket kapunk a képtávolság esetén.

A nagyítás (N) szintén kiszámítható a lencseformula segítségével:

N = -távolság_képtől / távolság_tárgytól

N = -(-20 cm) / 10 cm
N = 2

A nagyítás 2-nek adódik.

A képméret (h') a tárgy méretének (h) és a nagyításnak (N) a szorzata:

h' = N * h

h' = 2 * 6 cm
h' = 12 cm

A képméret 12 cm.

A kép jellemzése:
A képtávolság negatív értéket mutat, ami azt jelenti, hogy a kép virtuális és a lencse másik oldalán helyezkedik el. A nagyítás pozitív értéket mutat, ami azt jelenti, hogy a kép felfelé nagyított. A képméret 12 cm, tehát a kép a tárgyhoz képest kétszer akkora méretű.
0