Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordinátageometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
386
Határozd meg annak a körnek az egyenletét, amely
érinti az ordinátatengelyt, átmegy a (2; −1) ponton, és
középpontja illeszkedik az x − y = 2 egyenletű egyenesre!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Azt állítottuk, hogy a kör érinti az ordinátatengelyt, tehát a kör középpontjának koordinátái az (r, 0) formában adhatók meg, ahol r az a sugár, amit keresünk.

A kör átmegy a (2, -1) ponton, tehát a távolság a középponttól a (2, -1) pontig megegyezik a sugárral.

A kör középpontja illeszkedik az x - y = 2 egyenletű egyenesre. Az egyenes egy pontjának koordinátái (x, y) formában felírhatók. Tehát az (r, 0) középpontnak az x - y = 2 egyenesre való illeszkedése azt jelenti, hogy az egyenletet beírva a koordinátákba:

r - 0 = 2

Ez egyszerűsödik r = 2-re.

Tehát a kör sugara r = 2, és középpontja az (2, 0) koordinátán van.

A kör egyenlete a középponttal és a sugárral felírva:

(x - 2)^2 + (y - 0)^2 = 2^2

Ez a kör egyenlete:

(x - 2)^2 + y^2 = 4
0