Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szögfüggvények 9. osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
447
1.Egy háromszög egyik oldala 6,8 cm, a vele szemközti szög 38°.
Mekkora a háromszög köré írható kör sugara?

2.Egy szabályos kilencszög területe 1080 cm2. Mekkora a kilencszög
köré írható kör sugara és mekkora a kilencszögbe írható kör sugara?

3.Számítsd ki tg15° pontos értékét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.)
`R=a/(2sinalpha)=(6,8)/(2sin38°)=color(red)(5,52 \ cm)`



2.)
`a=sqrt((4T)/(n*cot \ (180°)/n))=sqrt((4*1080)/(9*cot \ (180°)/9))=color(red)(13,22 \ cm)`

`r_"beírt"=a/(2tg \ (180°)/n)=(13,22)/(2tg \ (180°)/9)=color(red)(18,16 \ cm)`

`R_"köréírt"=a/(2sin \ (180°)/n)=(13,22)/(2sin \ (180°)/9)=color(red)(19,33 \ cm)`



3.)
`tg15°=color(red)(0,2679)`
0