Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika kérdés

Főoldal » Középiskola » Matematika
309
Egy színházi előadáson hat színész áll rendelkezésre, és a rendező kiválaszt belőlük három szereplőt a főszerepek eljátszására. Hányféleképpen lehet kiválasztani és sorrendbe állítani a három főszereplőt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha rendelkezésre áll egy adott számú szereplő, és a rendező három főszereplőt választ ki közülük, majd ezeket sorrendbe állítja, akkor a következőképpen számolhatjuk ki a lehetőségek számát:

Ha N a rendelkezésre álló szereplők száma, akkor a főszereplők kiválasztása és sorrendbe állítása során a permutációkat kell figyelembe vennünk.

A permutációk számításához a következő képletet használhatjuk: P(N, k) = N! / (N - k)!

Ahol:
- N a rendelkezésre álló szereplők száma
- k a kiválasztandó főszereplők száma

A képletben a felkiáltójel az faktoriális műveletet jelöli.

A kérdésben azt kérdezed, hányféleképpen lehet kiválasztani és sorrendbe állítani a három főszereplőt, tehát N = rendelkezésre álló szereplők száma és k = 3.

Így a képletet a következőképpen alkalmazhatjuk:
P(N, 3) = N! / (N - 3)!

Például, ha 5 szereplő áll rendelkezésre, akkor a főszereplők kiválasztására és sorrendbe állítására 5! / (5 - 3)! = 5! / 2! = 5 * 4 * 3 = 60 lehetséges kombináció van.

Tehát, az N rendelkezésre álló szereplők számától függően a választás és sorrendbe állítás eredményeképpen N! / (N - 3)! különböző kombináció lehetséges.

Szívesen!
0