Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordináta

Főoldal » Középiskola » Matematika
462
Sziasztok!
Ebben a feladatban szeretném a segítségeteket kérni. A feladatot kérem részletesen részletezzék! Előre is köszönöm a válaszokat!
Három falu közösen tervez egy szennyvíztisztító telep létesítését, a falvak térkéről levett koordinátái km-ben: A(16; 18) ; B(28; 2) és C(18; 26). a) Mely pontba építsék a szennyviztisztító telepet, ha azt szeretnék, hogy mindhárom falutól ugyanolyan távolságban legyen? Adjuk meg a pont koordinátáit! b) Mekkora ez a távolság? c) Tervezik még a falukat egymással, és a falukat a teleppel összekötő utak építését. Hány km utat szeretnének megépíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Ha azt szeretnék, hogy a szennyvíztisztító telep mindhárom falutól ugyanolyan távolságra legyen, akkor középpontot kell keresnünk a falvak koordinátáinak alapján.

A középpont meghatározásához a következő képletet használhatjuk:

x-koordináta középpont = (x1 + x2 + x3) / 3
y-koordináta középpont = (y1 + y2 + y3) / 3

Ahol (x1, y1), (x2, y2) és (x3, y3) az A, B és C falvak koordinátái.

Helyettesítsük be az értékeket:

x-koordináta középpont = (16 + 28 + 18) / 3 = 20.6667
y-koordináta középpont = (18 + 2 + 26) / 3 = 15.3333

Tehát a szennyvíztisztító telepet a következő koordinátáknál építsék: (20.6667, 15.3333).

b) A távolság meghatározásához használhatjuk a középponttól való távolság képletét. Mivel azt szeretnénk, hogy a telep mindhárom falutól ugyanolyan távolságra legyen, így elegendő egyetlen falu távolságát kiszámítani a középponttól.

A távolság meghatározásához használhatjuk a Pitagorasz-tételt:

távolság = √((x - x középpont)² + (y - y középpont)²)

Ha például az A falu távolságát szeretnénk meghatározni, ahol (x, y) = (16, 18):

távolság = √((16 - 20.6667)² + (18 - 15.3333)²) ≈ 4.109

A távolság mindhárom falutól azonos, tehát mind a falvak és a telep közötti távolság körülbelül 4.109 km.

c) Ahhoz, hogy meghatározzuk, hány km utat terveznek megépíteni a falukat és a telepet összekötő utakhoz, kiszámíthatjuk a faluk közötti távolságokat, majd ezeket összeadjuk.

A faluk közötti távolságok meghatározásához használjuk a távolságképletet:

távolság = √((x2 - x1)² + (y2 - y1)²)

A faluk közötti távolságok:

AB távolság = √((28 - 16)² + (2 - 18)²) ≈ 22.472 km
Módosítva: 3 éve
0