Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrotechnika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
337
Adva:
L=10m
Ró-0,017mm2/m
I=3,06A
Delta Umax-7,6V
DeltaU- ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Az adatok alapján a következő adatok állnak rendelkezésre:

L: 10 m (vezeték hossza)
Ró: 0,017 mm²/m (vezető specifikus ellenállása)
I: 3,06 A (áramerősség)
ΔU_max: 7,6 V (maximális feszültségkülönbség)

A kérdés az, hogy mekkora a feszültségkülönbség (ΔU) a vezetéken. A vezeték ellenállását (R) az alábbi képlettel számíthatjuk ki:

R = Ró * (L/A)

Ahol:
R: Vezeték ellenállása (Ω)
Ró: Vezető specifikus ellenállása (Ω·mm²/m)
L: Vezeték hossza (m)
A: Vezeték keresztmetszete (mm²)

A keresztmetszetet az adatok alapján ki kell számítani:

A = π * r²

Ahol:
A: Vezeték keresztmetszete (mm²)
r: Vezeték sugara (mm)

Az adatok alapján nincs közvetlen információ a vezeték sugaráról. Ha rendelkezünk a vezeték átmérőjével (d), akkor a sugár (r) kiszámítható:

r = d / 2

Helyettesítsük be az adatokat a képletekbe:

r = (0,017 mm²/m)^(1/2) ≈ 0,1304 mm (kerekítve)
A = π * (0,1304 mm / 2)² ≈ 0,0529 mm²

Most számítsuk ki a vezeték ellenállását:

R = (0,017 mm²/m) * (10 m / 0,0529 mm²) ≈ 32,134 Ω

Végül számítsuk ki a feszültségkülönbséget (ΔU) Ohm törvény alapján:

ΔU = R * I = 32,134 Ω * 3,06 A ≈ 98,2446 V (kerekítve)

Tehát a feszültségkülönbség (ΔU) a vezetéken körülbelül 98,2446 V.
-1