Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrotechnika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
286
Adva:
P1-2,8kW
H1-390perc
P2-2,3kW
H2-270perc
W-?;E-?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A feladat alapján az adatok a következők:

P1: 2,8 kW (teljesítmény 1)
H1: 390 perc (időtartam 1)
P2: 2,3 kW (teljesítmény 2)
H2: 270 perc (időtartam 2)

A kérdés az, hogy mekkora az összesen végzett munka (W) és az elégett energia (E). A munka és az energia közötti kapcsolat az időtartam és a teljesítmény felhasználásával határozható meg az alábbi képletek alapján:

W = P * t
E = P * t * 3,6

Ahol:
W: Munka (kWh)
E: Elégett energia (kJ)
P: Teljesítmény (kW)
t: Időtartam (óra)

A feladatban az időtartam percben van megadva, ezért először át kell alakítani órába:

t1 = H1 / 60 = 390 perc / 60 = 6,5 óra
t2 = H2 / 60 = 270 perc / 60 = 4,5 óra

Most, helyettesítsük be az adatokat a képletekbe:

W1 = P1 * t1 = 2,8 kW * 6,5 óra = 18,2 kWh
W2 = P2 * t2 = 2,3 kW * 4,5 óra = 10,35 kWh

E1 = P1 * t1 * 3,6 = 2,8 kW * 6,5 óra * 3,6 = 65,52 kJ
E2 = P2 * t2 * 3,6 = 2,3 kW * 4,5 óra * 3,6 = 37,08 kJ

Az összesített értékek:

W = W1 + W2 = 18,2 kWh + 10,35 kWh = 28,55 kWh
E = E1 + E2 = 65,52 kJ + 37,08 kJ = 102,60 kJ

Tehát az összesen végzett munka (W) 28,55 kWh, és az elégett energia (E) 102,60 kJ.
0