Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudna segíteni valaki a matekban?:

Főoldal » Középiskola » Matematika
450
egy csavar fejének keresztmetszete olyan szabályos hatszög melyben a szemközti oldala távolság a 24 mm. Mekkora a csavarfej a keresztmetszettének a területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A keresztmetszet területének kiszámításához először meg kell határoznunk a hatszög oldalainak hosszát. A szemközti oldal hossza 24 mm, és mivel a hatszög szabályos, ezért minden oldal hossza azonos.

Egy szabályos hatszögben az összes belső szög egyenlő, és az összes külső szög pedig 360 fokos kört zár. Mivel a hatszög szabályos, minden belső szög 180 fokos kört zár, és mivel a hatszögnek hat oldala van, ezért minden belső szög 180/6 = 30 fokos.

Ahhoz, hogy meghatározzuk az oldal hosszát, felhasználhatjuk a cosinus tételt. A cosinus tétel szerint az oldalak négyzetének összege egyenlő a két oldaluk szorzatának kétszeresével és a közöttük lévő szög koszinuszának a szorzatával. A szabályos hatszög esetén ez azt jelenti, hogy:

a^2 = 2b^2 - 2b^2*cos(30)

ahol a az oldalhossz, és b a szemközti oldalhossz.

A képletbe helyettesítve az adott értékeket, kapjuk:

a^2 = 2*(24^2) - 2*(24^2)*cos(30)

a^2 = 1152

Ezért az oldal hossza a = sqrt(1152) ≈ 33.94 mm.

Most, hogy megvan az oldal hossza, kiszámíthatjuk a hatszög területét. A szabályos hatszög területe a következő képlettel számítható:

Terület = (3 * sqrt(3) * a^2) / 2

Terület = (3 * sqrt(3) * (33.94^2)) / 2 ≈ 1174.96 mm^2

Tehát a csavarfej keresztmetszete kb. 1174.96 négyzetmilliméter.
0