Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

10-es matek, valószínűségszámítás, sürgős!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
623
Hat gyerek, köztük Tibi és Nóri, cirkuszba mennek.
Egymás mellé kapnak hat jegyet. Ha véletlenszerűen ülnek le a helyekre, akkor mi a valószínűségeo, hogy
a) Tibi ül a jobbról a harmadik helyen;
b) Nóri ül valamelyik szélsö helyen;
c) Tibi és Nóri egymás mellett ülnek;
d) Tibi és Nóri nem ülnek egymás mellett?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
P=kedvezo/osszes
Osszes eset vegig 6!=720 lesz, hisz ennyi modon tudnak leulni egymas melle.
(Elso helyre 6 fele gyerek ulhet, masodik helyre mar csak 5 fele, es igy tovabb, tehat 6*5*...*2*1=720)
a)
Tibi egyfelekepp tud leulni oda, tehat P=1/720
b)
Nori ketfele modon tud szelso helyekre ulni, tehaz P=2/720=1/360
c)
A B C D E F
Tibi es Nori ulhet: A es B, B es C, C es D, D es E, E, es F, valamint ezek forditva merthogy olyan is lehet hogy nem A-n ul Tibi B-n meg Nori, hanem forditva. Ez összesen: 10 lehetoseg. Tehat P=10/720=1/72
d) kivonjuk az elozo valoszinuseget, tehat P=1-1/72
0