Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletredszerek

Főoldal » Középiskola » Matematika
419
Valaki tudna nekem segíteni ezeknek az egyenleteknek a megoldásában?nagyon fontos lenne.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mindegyiknél ki kell fejezni az x-et vagy y-t.

Nézzük pl az a) feladatot:

x + 3y = -5 (1. egyenlet)
3x - 2y = 7 (2. egyenlet)

Itt az 1. egyenletből egyszerűbb az x-et kifejezni)
x = -5 - 3y (meg is van az x ... a 2. egyenletben ahol x van, oda behelyettesítjük a (-5 - 3y) -t).

3*(-5 - 3y) - 2y = 7 (így a 2. egyenletben már csak 1 ismeretlen van, az y ... ezt ki is tudjuk számolni az egyenlet megoldásával)

-15 - 9y - 2y = 7
-15 - 11y = 7
-11y = 22
y = -2 (meg is van ... ezt visszahelyettesítjük az 1. egyenletbe és ahol y van, oda (-2)-t írunk)

x + 3*(-2) = -5 (már csak az x ismeretlen, ezért simán megoldható)
x - 6 = -5
x = 1

Meg is vagyunk:
x = 1
y = -2

Ki is próbálhatjuk mind a két egyenletbe visszahelyettesítve.

x + 3y = -5 (1. egyenlet)
1 + 3*(-2) = -5
1 - 6 = -5
-5 = -5 (tökéletes)

3x - 2y = 7 (2. egyenlet)
3*1 - 2*(-2) = 7
3 + 4 = 7
7 = 7 (tökéletes)
0