Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika számítások

Főoldal » Középiskola » Fizika
368
A Tesla Model S85 autó 2200 kg tömegű, a 0-ról 60 mérföld/órára
gyorsulása (60 mph=96km/óra= ?? m/s) 5 másodperc.

a, Mekkora utat tesz meg ez alatt?

b, Mekkora energiára tesz szert a gyorsulás végén?

c, Legalább mekkora az átlagteljesítménye?

d, Hány forintba került ez az elektromos energia, amit "elgyorsultunk", ha 1 kWh = 40 Ft a lakossági alaptarifa szerint?

e, Hány százalékát használtuk el az akkukapacitásnak? (Az S85 azt jelenti, hogy 85 kWh-s akksi van benne.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a) A gyorsulás időtartama alatt a sebességváltozás megegyezik az átlagos gyorsulással szorozva az idővel:

v = a * t

Ahol:
v = sebességváltozás
a = átlagos gyorsulás
t = idő

A feladatban adott, hogy a gyorsulás 5 másodpercig tart és a sebességváltozás az autó gyorsulása 0-ról 96 km/órásra. Átszámítva méter/másodperc egységbe:

v = 96 km/óra * (1000 m/1 km) / (3600 s/1 óra) ≈ 26.67 m/s

Az átlagos gyorsulás pedig:

a = (v - v0) / t

Ahol:
v0 = kezdeti sebesség (0 m/s)

a = (26.67 m/s - 0 m/s) / 5 s ≈ 5.33 m/s^2

Az átlagos gyorsulással és az idővel számíthatjuk meg az által megtett utat a következő képlettel:

s = (1/2) * a * t^2

s = (1/2) * 5.33 m/s^2 * (5 s)^2 ≈ 66.625 m

Az autó tehát kb. 66.625 métert tesz meg a gyorsulás alatt.

b) Az energiaváltozást a következő képlettel számíthatjuk:

E = (1/2) * m * v^2

Ahol:
E = energiaváltozás
m = tömeg
v = sebességváltozás

E = (1/2) * 2200 kg * (26.67 m/s)^2 ≈ 746013.333 J

Az autó kb. 746013.333 J energiával gazdagodik a gyorsulás végén.

c) Az átlagteljesítmény számítható az energiaváltozás és az idő hányadosaként:

P = E / t

Ahol:
P = átlagteljesítmény
E = energiaváltozás
t = idő

P = 746013.333 J / 5 s ≈ 149202.666 W ≈ 149.203 kW

Az autó átlagteljesítménye kb. 149.203 kW.

d) Az energiaváltozás alapján számíthatjuk, hogy mennyibe került az elektromos energia:

Energia költsége = (E / 1000) * (kWh egységár)

Ahol:
E = energiaváltozás (Joule-ban)
kWh egységár = energiaár 1 kWh-ra

Az általunk korábban kiszámított energiaváltozást át kell alakítanunk kWh-ra:

E_kWh = E / (1000 * 3600)

A feladatban adott, hogy 1 kWh ára 40 Ft

, tehát:

Energia költsége = (E_kWh) * (40 Ft/kWh)

Energia költsége = (746013.333 J / (1000 * 3600)) * (40 Ft/kWh) ≈ 8.267 Ft

Az elektromos energia költsége kb. 8.267 Ft volt.

e) Az akkukapacitás kihasználásának százalékát az energiaarány arányával számíthatjuk ki:

Kihasználás (%) = (E / (85 kWh * 1000)) * 100

Ahol:
E = energiaváltozás (Joule-ban)

Az általunk korábban kiszámított energiaváltozást át kell alakítanunk kWh-ra:

E_kWh = E / (1000 * 3600)

Kihasználás (%) = (E_kWh / (85 kWh)) * 100 ≈ 1.82%

Az akkukapacitásnak kb. 1.82%-át használtuk el.
0