Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Én össze zavarodtam, egyszerűen sosem sikerül

Főoldal » Középiskola » Matematika
401
Segítene valaki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Számoljuk ki elsőnek az x változót!
3y+1-3(x-5y)/4=x27y+22/8 Az egyenlet mindkét oldalát megszorozzuk 8-cal.
24y+8−2×3(x−5y)=8x−(27y+22) Összevonjuk az egyneműeket.
54y+8−6x=8x−(27y+22) Felbontjuk a zárójelet.
54y+8−6x=8x−27y−22 Mindkét oldalból kivonjuk a 8x-et.
54y+8−14x=−27y−22 Mindkét oldalból kivonjuk a 54y-t.
8−14x=−81y−22 Mindkét oldalból kivonjuk a 8-at.
−14x=−81y−30 Mindkét oldalt elosztjuk −14-el.
x= 8y/14+15/7

Most pedig az y változót!
3y+1-3(x-5y)/4=x27y+22/8 Az egyenlet mindkét oldalát megszorozzuk 8-cal.
24y+8−2×3(x−5y)=8x−(27y+22) Összeszorozzuk a −2-t és 3-at.
24y+8−6(x−5y)=8x−(27y+22) Felbontjuk a zárójelet.
24y+8−6x+30y=8x−(27y+22) Összevonunk.
54y+8−6x=8x−(27y+22) Felbontjuk a zárójelet.
54y+8−6x=8x−27y−22 Bővítsük az egyenlet mindkét oldalát 27y-nal.
81y+8−6x=8x−22 Mindkét oldalból kivonjuk a 8-at.
81y−6x=8x−30 Bővítsük az egyenlet mindkét oldalát 6x-szel.
81y=14x−30 Mindkét oldalt elosztjuk ennyivel: 81.
y= 14x/81-10/27

A második egyenletet próbáld meg egyedül, de ha kell segítség vagy a megoldás szívesen segítek:)
(Megköszönném, ha hasznosnak találtad a válaszom akkor megoldásnak jelölnéd.)
0