Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Villamos alapismeret

Főoldal » Középiskola » Fizika
371
Ha le is bírnád vezetni nekem, hogy megértsem nagyon megköszönném!

1. Mekkora a tárolt energiája egy 1000μF-os kondenzátornak, ha 230V feszültségre kapcsolják és teljesen feltöltődik.
2. Egy 100Ω-os ellenállás és kondenzátor soros kapcsolásának az időállandója 1ms. Mekkora a kondenzátor kapacitása.
3. Egy soros váltakozó áramú RC körben az ellenálláson 12V feszültséget, a kondenzátoron 18V feszültséget mértek. Számísd ki az eredő feszültséget! Mekkora az eredő impedanciája, ha 50Hz váltakozó feszültségre van kapcsolva a példában megadott soros RC kör?
4. Hogyan függ össze egy kondenzátor kapacitása, a geometriai méreteivel. Írd le milyen összefüggés van a fegyverzet, szigetelőanyag és annak a vastagsága között.
5. Egy 10μF-os kondenzátor 1MΩ ellenálláson keresztül töltődik, 24V egyenfeszültségről. Számítsd ki mennyi idő alatt töltődik fel és mennyi az időállandója.
6. Elhanyagolható veszteségű, 1,57 H induktivitású tekercset, 300 ohmos ellenállást és 4nF-os kondenzátort kapcsolunk sorba. Ezután 42V, 50 hertzes feszültségre kapcsoljuk. Mekkora áram folyik? Mekkora a feszültség egyes elemeken? Növekszik vagy csökken az áram, ha a frekvenciát növeljük? Növekszik vagy csökken az áram, ha a tekercset kissé nagyobb induktivitásúval cseréljük el?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
1. A kondenzátorban tárolt energiát a következő képlet segítségével számolhatjuk ki:

E = (1/2) * C * V^2

Ahol E az energiatárolás (joule-ban), C a kondenzátor kapacitása (farad-ban), és V a kondenzátorra kapcsolt feszültség (volt-ban).

Az adatokat helyettesítve a képletbe:

E = (1/2) * (1000 * 10^-6 F) * (230 V)^2

Egyszerűsítve:

E = (1/2) * (1000 * 10^-6) * (230)^2

E = 0,5 * (0,001) * (52900)

E = 26,45 joule

Tehát a 1000μF-os kondenzátorban 26,45 joule energiát tárolnak, amikor 230V feszültségre kapcsolják és teljesen feltöltődik.
0

2.Az időállandó (τ) kiszámításához a következő képletet használhatjuk az RC soros kapcsolásra:

τ = R * C

Ahol τ az időállandó (másodpercben), R az ellenállás (ohmban), és C a kondenzátor kapacitása (faradban).

Az adott problémában az időállandót (τ) 1 ms-ként adták meg. Át kell váltanunk másodpercben:

1 ms = 1 * 10^-3 s

Tehát:

τ = 1 * 10^-3 s

Az ellenállás értéke adott: R = 100 Ω.

Ez alapján a kondenzátor kapacitását (C) a képletbe helyettesítve kapjuk:

1 * 10^-3 s = 100 Ω * C

C = (1 * 10^-3 s) / (100 Ω)

C = 1 * 10^-5 F

Azaz a kondenzátor kapacitása 1 * 10^-5 farad vagy 10 μF.
0

Esetleg a maradékban tud valaki segíteni?
0