Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Newton törvényével kapcsolatban!

Főoldal » Középiskola » Fizika
401
1. Egy nyugalomból induló, 140 kg tömegű motorkerékpárt 450N erő 9 másodpercig gyorsít. A motorkerékpár sebessége 72 km\h lesz. Mekkora a motoros tömege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
72 km/h = 72,000 m / (3600 s) = 20 m/s.

A gyorsulást azonosíthatjuk a tömeg és az erő között fennálló összefüggéssel:

F = m * a,

ahol F a ható erő, m a tömeg és a a gyorsulás.

Az erőt 450 N-re, az időt 9 másodpercre és a sebességet 20 m/s-re adták meg. A feladatban a tömeget szeretnénk meghatározni.

Első lépésként kiszámítjuk a gyorsulást az a = Δv / Δt képlet segítségével:

a = (végsebesség - kezdősebesség) / idő = (20 m/s - 0) / 9 s = 20/9 m/s^2.

Ezt követően az erőtörvényt felírva kifejezzük a tömeget:

F = m * a => m = F / a = 450 N / (20/9 m/s^2) = 450 * 9 / 20 kg = 202,5 kg.

Tehát a motoros tömege 202,5 kg
0