Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika szöveges

Főoldal » Középiskola » Matematika
384
Az alábbi két feladatban kérnék segítséget.

1. Egy ebédnél az asztalnál ülők 80 %-a megette a levest, de a második fogást, a spenótot csak a társaság fele fogyasztotta el. Tudjuk, hogy mindenki evett legalább az egyik fogásból, hárman pedig mind a kettőből.
a) Készíts halmazábrát!
b) Hányan ültek az asztalnál?
c) Hányan ettek csak spenótot?

2. Ballagásra virágot szeretnénk venni. Ha 3 szál tulipánt és 2 szál szegfűt veszünk, akkor 1900 Ft-ot, ha 2 szál tulipánt és 3 szál szegfűt veszünk, akkor 2100 Ft-ot fizetünk. Mennyibe kerül egy szál szegfű és egy szál tulipán?

Köszönöm előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2. Jelöljük a szegfű árát "x" forinttal, és a tulipán árát "y" forinttal.
3x + 2y = 1900 (Egyenlet 1)
2x + 3y = 2100 (Egyenlet 2)
szorozzuk meg az első egyenletet 2-vel, majd a másodikat 3-mal és majd kivonjuk egymásból őket így megszabadulunk az x-től.
6x + 4y = 3800
6x + 9y = 6300

(6x + 9y) - (6x + 4y) = 6300 - 3800 (másodikból az elsőt)
5y = 2500
y = 500

és ezután egy visszahelyettesítés és kész
3x + 2(500) = 1900
3x + 1000 = 1900
3x = 900
x = 300
0