Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
566
Egy elektron sebességszűrön halad át. A mágneses és az elektromos erőtér egymásra merőleges, a mágneses indukció nagysága 2*10^-2 T, az elektromos térerősség nagysága 5*10^4 V/m. Az elektron mozgási energiája eV-okban?
a, 178 eV
b, 1800 eV
c, 2,85*10^18 eV
d, egyik sem

Mindenféle segítséget előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Az elektron töltése q = -1,6 * 10^-19 C (coulomb) és az elektromos térerősség U = 5 * 10^4 V/m adottak.

Az energiát a következőképpen számolhatjuk:

E = (-1,6 * 10^-19 C) * (5 * 10^4 V/m) = -8 * 10^-15 J.

Az eredmény negatív érték, ami jelzi, hogy az elektron energiája csökken az elektromos erőtérben. Az eV (elektronvolt) egységgel dolgozunk, amelyet az átalakítási tényezők alapján kaphatunk:

1 eV = 1,6 * 10^-19 J.

Így az elektron mozgási energiája eV-okban:

E = (-8 * 10^-15 J) / (1,6 * 10^-19 J/eV) = 50 eV.

Válasz: Az elektron mozgási energiája 50 eV. Ez a válasz nem szerepel a megadott lehetőségek között (a, b, c, d).
1