Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika,gráf SOS valaki segitsen legyszi

Főoldal » Középiskola » Matematika
395
Ezen múlik hogy bukok e vagy sem. Legyszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia
1., A szám első jegye 9-féle lehet (0-val nem kezdődhet), az összes többi jegy pedig 10-
féle. Bármelyik jegy után bármelyik következhet, ez összesen 9x10 a 7-en
darab 8-jegyű szám.
a) Ha a szomszédos jegyeknek különböznie kell, akkor kezdjük a szám elejéről a jegyek kitöltését. Az első jegy most is 9-féle lehet, a második helyre már nem választhatjuk az elsőnek leírt
számjegyet (tehát csak 9 lehetőségünk van), a harmadik helyre nem választhatjuk a másodiknak
leírt számjegyet (ez ismét 9 lehetőség), és így tovább, mindig 9 lehetőségből választhatunk. Tehát
8 9 ilyen szám van. (Megjegyzés: ha hátulról kezdenénk a kitöltést, akkor az első jegyhez érkezve
nem tudnánk befejezni a szorzást, ugyanis itt 9 vagy 8 lehetőségünk lenne aszerint, hogy a második jegy 0 vagy nem 0.)
b) Célszerű először a kérdéses halmaz komplementerét összeszámolni, vagyis meghatározni,
hogy hány olyan 8-jegyű szám van, amelyben nem szerepel 5-ös számjegy. Ekkor az első jegy 4
csak 8-féle lehet, a többi jegy pedig 9-féle, ez összesen 8x9 a 7-en darab „rossz” szám.
A keresett „jó” számokat a „jó = összes – rossz” módszerrel kapjuk: 7 7 9 10 8 9 ⋅ −⋅ számban szerepel 5-ös számjegy.
2., Ha mind a 8 állat különböző lenne, akkor 8!-féle sorrendet kapnánk. Ha viszont az
azonos típusú állatokat nem különböztetjük meg, akkor a lehetőségek száma 8!
4! 1! 3! ⋅ ⋅ . Tekintsük
ugyanis az eredeti 8!-féle sorrendet. Mivel a 4 oroszlánt nem különböztetjük meg, és az oroszlánokat egymás között 4!-féleképpen tudjuk sorba állítani, ezért – ha eltekintünk az oroszlánok
megkülönböztetésétől – minden esetet 4!-szor számoltunk meg, így ennyivel osztanunk kell a lehetőségek számát. Hasonlóképpen a 3 jegesmedvét 3!-féleképpen tudjuk sorba állítani, ezért, mivel a jegesmedvéket sem különböztetjük meg, minden esetet 3!-szor számoltunk meg, így ennyivel osztanunk kell a lehetőségek számát.
3., Tekintsük azt az egyszerű gráfot, amelynek csúcsai az emberek, továbbá két csúcs között pontosan akkor vezessen él, ha a megfelelő két ember kezet fogott egymással. Ekkor a kérdés
átfogalmazható így: van-e olyan 8 csúcsú egyszerű gráf, amelyben minden csúcs foka különböző?
Egy 8 csúcsú egyszerű gráfban a csúcsok foka 0, 1, 2, …, 7 lehet. Ez éppen 8 lehetséges érték, így
ha 8 különböző fokú csúcs lenne, akkor a felsoroltak közül mindegyik fokszámnak szerepelnie
kellene. Viszont a 7-edfokú csúcs minden másikkal össze van kötve, a 0-adfokú csúcs pedig semelyik másikkal nincs összekötve, így e két fokszám nem szerepelhet egyszerre a gráfban. Vagyis nincs ilyen gráf, azaz nem lehetséges, hogy mindenki különböző számú emberrel fogott kezet.
Megjegyzés: Ezzel azt is beláttuk, hogy bármely (legalább két pontú) egyszerű gráfban van két
azonos fokú csúcs.
4., Az a) esetben létezik ilyen gráf
A b) esetben a fokszámok összege 6 +6+ 5 +4+ 4+ 3 +2+ 2+ 1+ 33 = , ami páratlan, így nem
létezik ilyen gráf. (Hiszen ha létezne, annak 33: 2 16,5 = éle lenne, ami nyilvánvalóan lehetetlen.)
5., Fokszám tétel miatt (fokszám összegből adódóan) csak páratlan lehet, és persze legfeljebb 5, hiszen 6 csúcs van. Az 1 és az 5 lehetetlen a fokszám eloszlás miatt (lásd 4 d), 3 lehetséges,van kosntrukció.
6., Kovács úr 4-féle tisztséghez juthat, ezt követően a maradék három tisztségre a többi
19 tag közül választhatunk, ez összesen 4 19 18 17 23256 ⋅⋅⋅= lehetőség.
Másképpen: Ha Kovács úrra nem figyelünk, összesen 20 19 18 17 ⋅⋅⋅ -féle kimenetele lehet a választásnak. Ezek közül 19 18 17 16 ⋅⋅⋅ olyan lehetőség van, amikor Kovács úr nem jut tisztséghez.
A jó esetek száma így 20 19 18 17 19 18 17 16 20 16 19 18 17 23256.
7., 7*6/2 = 21.
21-9 = 12.
8., a. (20/5)-féle
15504 jutalmazási sorrend lehetséges.
b. 20x19x18x17x16
azaz 1860480 jutalmazási sorrend lehetséges.
c. 5! =120- féle kiosztás lehetséges.
9., Mind a négy ember maximum 3 levelet írhatott egy héten: (4x3=12 vagy b)
Tessék



Módosítva: 3 éve
1