Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika statisztika1 sos

Főoldal » Középiskola » Matematika
545
Hogyan változik az átlag és a szórás ha 4,2,0,1,6,8 minta minden eleméhez
-hozzáadunk hármat
-megszorozzuk öttel
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Hozzáadunk háromat:
Átlag: (4+3+2+3+0+3+1+3+6+3+8+3) / 6 = 5,5

Szórás: Az eredeti mintából kiszámítjuk a szórását, majd alkalmazzuk az adott módosított elemre is. Az eredeti szórás kiszámításához a következő lépéseket végezzük el:

Számítsuk ki a minta átlagát: (4+2+0+1+6+8) / 6 = 3,5
Kivonjuk az átlagot minden elemből, majd négyzetre emeljük az eredményt: (4-3,5)^2, (2-3,5)^2, (0-3,5)^2, (1-3,5)^2, (6-3,5)^2, (8-3,5)^2
Szummázzuk az előző lépésben kapott négyzeteket: (0,25+2,25+12,25+6,25+4,25+20,25) = 45,5
Osztjuk a szummát a minták számával, majd kivonjuk belőle az eredeti minta számát: 45,5 / 6 - 1 = 7,5833 (eredeti szórás négyzetének közelítő értéke)
Az eredeti szórás közelítő értéke 7,5833. Az új szórás értéke az adott módosított elemekre alkalmazva:

Az új szórás négyzetét kiszámítjuk, amely az eredeti szórás négyzetét a módosításnak megfelelően növeli: (7,5833+3
0