Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitsetek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
544
Ami bevan karikazva megkene oldani, nem voltan elozo oran es nem vagom hogy kell
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
d)

Kétjegyű szám, mondjuk 26. Itt 2 a tízesek száma, 6 meg az egyeseké, és az értéke 2·10+6
A kétjegyű szám általánosan így néz ki: `ab`. Az `a` a tízesek száma, a `b` pedig az egyeseké, vagyis a szám értéke `10·a+b`
(Nem 26 a megoldás, ez csak egy példa volt, hogy jobban értsd a `10a+b`-t. Azt fontos megérteni és megtanulni.)

> második számjegy 2-vel kisebb az elsőnél
`b = a-2`
A szám értéke `10a+(a-2) = 11a-2`

> Ha mindkét számjegyet 1-gyel növeljük
`a+1` és `b+1=(a-2)+1=a-1`
ilyenkor a szám értéke `10(a+1)+(a-1) = 11a+9`

> az eredeti és új szám összege
`(11a-2)+(11a+9)=22a+7`

> nagyobb 100-nál
`22a+7 > 100`
`22a > 93`
`a > (93)/(22) > 4`

Vagyis az `a` lehet 5, 6, 7, 8, 9
`b` 2-vel kevesebb. Tehát ilyen számok lehetnek: 53, 64, 75, 86, 97
97 nem jó, mert az első számjegyet nem tudjuk 1-gyel növelni, akkor már 3-jegyű lenne.
Tehát 53, 64, 75, 86 lehetnek.
0

e)
> második számjegy 2-vel kisebb az elsőnél
`b=a-2`
Értéke: `10a+(a-2)=11a-2`

> ha mindkét számjegyet 3-mal csökkentjük
`a-3` és `b-3=(a-2)-3=a-5`
Értéke: `10(a-3)+(a-5)=11a-35`

> eredeti  és új szám különbsége 33
`(11a-2)-(11a-35)`
kiesik a 11a, marad `35-2=33`, vagyis ez minden számra igaz.

Pontosabban csak azokra a számokra, miből ki tudunk vonni 3-at a szemjegyekből, vagyis a második számjegy (ami a kisebbik) legalább 3, az első meg 2-vel több, 5.

Tehát lehet 53, 64, 75, 86, 97
0