Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEMATIKA, 7. osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
453
Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 8.Ha a számjegyeket felcserélem,az eredeti szám négyszeresénél 3-mal nagyobb számot kapok. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyik számjegy értéke x, a másik értéke 8-x.

Az egyik szám: 10x + (8-x) = 9x + 8

A másik szám:
10⋅(8−x)+ x = 80-9x

Egyenlet:

4*(9x+8)+3 = 80 - 9x

36x +32 +3 = 80 - 9x

Összerendezzük:

45x = 45

x = 1

A keresett szám 17.

Ellenőrzés:

A felcserélt szám: 71

17*4 = 68 = 71 - 3
Módosítva: 3 éve
1