Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordinátageometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
325
Írd fel annak az egyenesnek az egyenletét, amely áthalad a Q (3:-8) ponton és iránytényezője 2.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyenes egyenletét az áthaladó pont és az iránytényező ismeretében írhatjuk fel.

Áthaladó pont: Q(3, -8)
Iránytényező: m = 2

Az egyenes egyenlete az alábbiak szerint írható fel:

y - y1 = m(x - x1)

Ahol (x1, y1) az áthaladó pont koordinátái.

Az adott információk alapján:

x1 = 3
y1 = -8
m = 2

Így az egyenes egyenlete:

y - (-8) = 2(x - 3)

Ez egyszerűsíthető:

y + 8 = 2x - 6

Végső alakban az egyenes egyenlete:

y = 2x - 14
0