Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Munkatétel, expander

Főoldal » Középiskola » Fizika
437
Az expander egy olyan edzésre szánt eszköz, amelyben rugók vannak egymással
párhuzamosan rakva, az ember feladata pedig ezen rugók megnyújtása egyszerre. Egy ilyen
eszközben 4 db, egyenként 1000 N/m rugóállandójú rugó van rakva. Mekkora munkát kell
kifejtenünk ahhoz, hogy ezt az expandert alapállapotából 10 cm-re megnyújtsuk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az expandert az alapállapotából 10 cm-re szeretnénk megnyújtani. Először átalakítjuk a megnyújtást méterre:

ΔL = 10 cm = 0,1 m

Az expandert 4 db párhuzamosan elhelyezett rugó alkotja, így a rendszer rugóállandója (K) a rugók összes rugóállandójának összege:

K = 4 * k = 4 * 1000 N/m = 4000 N/m

A munka (W) kiszámítása a következő képlettel lehetséges:

W = (1/2) * K * (ΔL)^2

W = (1/2) * 4000 N/m * (0,1 m)^2 = 20 J

Tehát ahhoz, hogy az expandert 10 cm-re megnyújtsuk, kb. 20 J munkát kell kifejtenünk.
1