Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Munkatétel, rugó

Főoldal » Középiskola » Fizika
315
Mekkora munkával lehet egy 10 cm-el megnyújtott, 500 N/m direkciós nyomatékú rugót
további 10 cm-el megnyújtani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Nyomaték = Rugóállandó * Rugóhossz

Adottak:

Rugóállandó (k): 500 N/m
Kezdeti rugóhossz (L1): 10 cm
További megnyújtás (ΔL): 10 cm
Az első lépés a kezdeti rugóhossz átalakítása méterbe:
L1 = 10 cm = 0,1 m

A további megnyújtás (ΔL) hozzáadásával kiszámíthatjuk a végső rugóhosszt (L2):
L2 = L1 + ΔL = 0,1 m + 0,1 m = 0,2 m

Most már kiszámíthatjuk a végső nyomatékot (T2):
T2 = k * L2 = 500 N/m * 0,2 m = 100 Nm

Az eredmény tehát 100 Nm. Ez azt jelenti, hogy további 10 cm-el megnyújtani a 10 cm-el megnyújtott rugót 100 Nm nyomatékra van szükség.
0