Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Munkatétel, szán

Főoldal » Középiskola » Fizika
471
Mekkora sebességgel haladt az a szán, amely vízszintes havon, 50 m-es úton fékeződött le? A
súrlódási együttható 0,08.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A súrlódási erő a fékezést okozza, és a súrlódási együttható (μ) a súrlódási erő és a normális erő (F_n) szorzata.

F_s = μ * F_n

Azonban a normális erő értéke a test tömegének (m) és a gravitációs gyorsulásnak (g) a szorzata, tehát F_n = m * g.

Így az egyenletünk:

F_s = μ * m * g

Az erők egyenlőségéből kiindulva, a fékezést okozó súrlódási erő egyenlő a test tömegének és a gyorsulásnak a szorzatával:

F_s = m * a

Ahol a a fékezési gyorsulás.

Ezek alapján:

μ * m * g = m * a

Az m-t az egyenlet mindkét oldalán leoszthatjuk, és a fékezési gyorsulást megkapjuk:

a = μ * g

Az adatok szerint:
μ = 0.08
g = 9.8 m/s^2

Helyettesítsük ezeket az értékeket az egyenletbe:

a = 0.08 * 9.8 = 0.784 m/s^2

Most már ismerjük a fékezési gyorsulást (a), és tudjuk, hogy az út (s) 50 méter volt.

A sebesség (v) és a gyorsulás (a) kapcsolata a következő kinematikai egyenlettel adódik:

v^2 = u^2 + 2as

Ahol:
v: végsebesség
u: kezdősebesség (feltételezzük, hogy 0 m/s, mivel a szán fékeződött le)
a: gyorsulás
s: út

Az egyenletet felírva, és az ismert értékeket helyettesítve:

v^2 = 0^2 + 2 * 0.784 * 50
v^2 = 78.4
v ≈ √78.4
v ≈ 8.85 m/s

Tehát a szán sebessége a fékezés végén kb. 8.85 m/s volt.
1