Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Munkatétel, padló

Főoldal » Középiskola » Fizika
354
Mekkora a súrlódási együttható a padló és a láda között, ha 6 m/s kezdősebességgel ellökjük,
és 4 m múlva áll meg a láda?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ahhoz, hogy meghatározzuk a súrlódási együtthatót a padló és a láda között, felhasználhatjuk az alábbi kinematikai egyenletet a mozgás leírásához:

v = u + at

Ahol:
v: végsebesség
u: kezdősebesség
a: gyorsulás
t: idő

A láda mozgását a súrlódási erő lassítja le, amely a padlóval való kölcsönhatásból adódik. A súrlódási erő (F_s) a láda tömegének (m) és a súrlódási együtthatónak (μ) a szorzata:

F_s = μ * m * g

Ahol g a gravitációs gyorsulás.

A láda álló helyzetből indul, tehát a kezdősebessége (u) 6 m/s.

Az időtartam (t) 4 másodperc.

A láda a súrlódási erő hatására lassul, tehát a végsebesség (v) 0 lesz.

A súrlódási erő azonban ismeretlen, és az egyenletben szerepel. Ezért először meg kell határoznunk a gyorsulást (a), majd a súrlódási erőt (F_s).

Az egyenletet átrendezve a gyorsulásra:

a = (v - u) / t

Ahol:
v = 0
u = 6 m/s
t = 4 s

a = (0 - 6) / 4 = -1.5 m/s^2

Most, hogy ismerjük a gyorsulást, kiszámíthatjuk a súrlódási erőt (F_s):

F_s = μ * m * g

Mivel az egyenletben a súrlódási erőt szeretnénk meghatározni, és az együttható (μ) értékét ismeretlen, először a súrlódási erőt írjuk fel az egyenletben:

F_s = m * a

Ezután az egyenletet átrendezve meghatározhatjuk az együtthatót:

μ = F_s / (m * g)

Ahol:
F_s = m * a
m = tömeg
g = gravitációs gyorsulás

Az adatok szerint:
tömeg: 4 kg (a képletben m)
gyorsulás: -1.5 m/s^2 (a képletben a)
gravitációs gyorsulás: 9.8 m/s^2 (a képletben g)

Most helyettesítsük be az értékeket a képletbe:

μ = (m * a) / (m * g)
μ = (-1.5) / 9.8
μ ≈ -0.153

A súrlódási együttható körülbelül -0.153 vagy -0.153-et ad, azonban a s

úrlódási együttható mindig pozitív, tehát az abszolút értékét kell vennünk:

μ ≈ 0.153

Ezért a súrlódási együttható körülbelül 0.153.
0