Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Munkatétel, asztal

Főoldal » Középiskola » Fizika
359
Egy asztalon súrlódásmentesen csúszó, 5 kg tömegű, 5 m/s kezdősebességű testre egy 5 N
nagyságú, kezdősebességével megegyező irányú erővel hatunk 5 m távon keresztül. Mekkora
lesz a test sebessége az erőhatás megszűntekor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A lendület (p) a következőképpen számítható:
p = m * v

Kezdetben a test lendülete:
p0 = m * v0 = 5 kg * 5 m/s = 25 kg m/s

Az erő hatására a testre kifejtett impulzus (J) a következőképpen számítható:
J = F * Δt

Ahol Δt a hatásidő. A hatásidő az adatok alapján nem adott, de a sebesség és a távolság kapcsolatát felhasználva kiszámítható.

d = v0 * Δt

Δt = d / v0 = 5 m / 5 m/s = 1 s

Az impulzus értéke:
J = F * Δt = 5 N * 1 s = 5 Ns

A lendületmegmaradás törvénye alapján a test lendületének megváltozása az erő impulzusa lesz:

Δp = J = 5 Ns

A lendületmegmaradás törvénye szerint a test végső lendülete a kezdeti lendülethez adódik:

p = p0 + Δp = 25 kg m/s + 5 Ns = 30 kg m/s

A test végső sebessége (v) pedig a lendület és a tömeg arányaként számítható:

v = p / m = 30 kg m/s / 5 kg = 6 m/s

Tehát az erőhatás megszűntekor a test sebessége 6 m/s lesz.




0