Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
363
1. a₁+a₂+a₃+a₄=54
2. a₅+a₆+a₇+a₈=166

Számítsa ki az első 25 tag összegét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`{(a_1+a_2+a_3+a_4=54),(a_5+a_6+a_7+a_8=166):}=>{(a_1+a_1+d+a_1+2d+a_1+3d=54),(a_1+4d+a_1+5d+a_1+6d+a_1+7d=166):}=>{(4a_1+6d=54),(-4a_1-22d=-166):}`

`4a_1+6d-4a_1-22d=54-166`

`-16d=-112`

`color(red)(d=7)`



`4a_1+6*7=54`

`color(red)(a_1=3)`


`S_25=((2*a_1+(n-1)*d*)n)/2=((2*3+(25-1)*7)*25)/2=color(red)(2.175)`
0