Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A nagyenyedi két fűzfa fogalmazás

209
valaki tudna segíteni kérlek? fogalmazást kell írnom A nagyenyedi két fűzfáról és azt se tudom hol kezdjem... nagyon megköszönnem ha valaki sgitene...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

1
Enyeden a történet idejében éppen a kuruczok és a labancok pusztítottak.A labanc vezért Trajtzigfritzignek hívták,a kuruc vezért pedig Balikának.
Enyeden volt egy iskola ahova csak fiúk jártak és a tanítójuk Tordai Szabó Gerzson úr nem engedte nekik azt se,hogy csak ránézzenek egy lányra.A tanár úrnak történetesen volt egy gyönyörü lánya,Klárika,akiért minden fiú odavolt.A tanár úrnak minden minden tanárnak voltak kedvenc diákjai akikkel kivételezett,ilyen volt Zetelaky József (aki gyönyörü verseket tudott írni) és Karassiay Áron(aki óriási erelyét inkább barkácsolásra használta;ő készített a tanár úrnak mindenféle kelléket).
A két fiú egyfolytába a látcsőbe bámult,a tanár úr azt hitte hogy csillagot vizsgálnak,de igazából Klárikát lesték meg.Egyik nap József szerelmes verset írt Klárikának majd kiokoskodták Áronnal,hogy József leereszkedik egy kötélen és beleteszi a verset az egyik rózsába a tanár úr kertjében,majd visszamászik.Ez az akció nem sikerült valami jól mert a lány megmutatta a verset édesapjának aki egyből tudt,hogy József írta a verset és le is szídta a fiút.
Egy reggel megjelent Trajtzigfritzig Enyed határában és ételt meg italt követelt.Gerzson úr és Tóth János úr kimentek egyezkedni a labanczokkal.Végül úgy döntöttek,hogy ha minden ember bemegy a házába és egy gyertyát tesz ki az ablakba,akkor a labancok nem jönnek be a városba.Mikor mindenki nyugóvóra tért az llenség elindult a város felé de Klárika észrevette őket a templom tornyából és meghúzta a harangot.Ezért a labancok nagyon idegesek lettek és követelték azt az embert aki meghúzta a harangot.Így hát Klárika és Gerzson úr labancz kézre került.Ezt már a diákok se nézték jó szemmel,kézbe véve a fűzfadorongjukat a labancz sereg után eredtek. A két vezér kivételével minden lovast és gyalogost elintéztek a diákok.Áron rávetette magát Bórembukkra,József megtámadta Trajtzigfritziget majd nagy nehezen megölte őt és kiszabadította Klárikát.Ezek után a patakhoz rohantak ahol megtalálták és kihúzták a vízből a még élő Áront.
A két földbe szúrt fűzfadorongból pedig két fűzfa nőtt.

(Ha hasznosnak találtad a válaszom, kérlek jelöld megoldásnak.)
Módosítva: 11 hónapja
1