Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia háziban kéne segítség

Főoldal » Általános iskola » Kémia
559
Kérdések:
Mennyi a tömege:
a) 5 mol hidrogéngáznak?
b) 1 mol magnézium-fluoridnak?
c) 2 mol hidrogéngáznak?
d) 1 mol kálium-szulfidnak?
e) 2 mol nitrogéngáznak?
f) 1 mol kalcium-bromidnak?
g) 1 mol nátrium-szulfidnak?
h) 2 mol klórgáznak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A tömeg kiszámításához használhatjuk az anyagi tömeg összefüggését a moláris tömeggel:

Anyagi tömeg = mol * moláris tömeg

A moláris tömeg az anyag mérőszáma, és az anyag egy moljának tömege grammban megadva. Az alábbiakban meghatározom az adott anyagok moláris tömegét, majd kiszámítom a tömeget a megadott mennyiségek alapján.

a) Hidrogén (H₂) moláris tömege: 2 g/mol
Tömeg = 5 mol * 2 g/mol = 10 g

b) Magnézium-fluorid (MgF₂) moláris tömege: 62.3 g/mol
Tömeg = 1 mol * 62.3 g/mol = 62.3 g

c) Hidrogén (H₂) moláris tömege: 2 g/mol
Tömeg = 2 mol * 2 g/mol = 4 g

d) Kálium-szulfid (K₂S) moláris tömege: 110.3 g/mol
Tömeg = 1 mol * 110.3 g/mol = 110.3 g

e) Nitrogén (N₂) moláris tömege: 28 g/mol
Tömeg = 2 mol * 28 g/mol = 56 g

f) Kalcium-bromid (CaBr₂) moláris tömege: 199.9 g/mol
Tömeg = 1 mol * 199.9 g/mol = 199.9 g

g) Nátrium-szulfid (Na₂S) moláris tömege: 78.0 g/mol
Tömeg = 1 mol * 78.0 g/mol = 78.0 g

h) Klór (Cl₂) moláris tömege: 70.9 g/mol
Tömeg = 2 mol * 70.9 g/mol = 141.8 g

Tehát a megadott mennyiségek alapján:

a) 5 mol hidrogéngáznak a tömege 10 g.
b) 1 mol magnézium-fluoridnak a tömege 62.3 g.
c) 2 mol hidrogéngáznak a tömege 4 g.
d) 1 mol kálium-szulfidnak a tömege 110.3 g.
e) 2 mol nitrogéngáznak a tömege 56 g.
f) 1 mol kalcium-bromidnak a tömege 199.9 g.
g) 1 mol nátrium-szulfidnak a tömege 78.0 g.
h) 2 mol klórgáznak a tömege 141.8 g.
0