Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A= F/m

Főoldal » Középiskola » Fizika
505
Mekkora erő gyorsítja azt a 600 kg tömegű autót, amelyik 10sec alatt álló helyzetből 3m/sec sebességre tett szert? ( A feladat két lépéses!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az erő kiszámításához először az autó gyorsulását kell meghatároznunk a sebességváltozás és az idő alapján.

Az autó sebességének változása (v) a következőképpen számítható:

v = végsebesség - kezdősebesség

A kezdősebesség 0, mivel az autó álló helyzetből indul. Tehát:

v = 3 m/s - 0 m/s = 3 m/s

A gyorsulás (a) meghatározható a sebességváltozás és az idő hányadosaként:

a = v / t

Ahol:
v = sebességváltozás = 3 m/s
t = idő = 10 s

Helyettesítve az értékeket:

a = 3 m/s / 10 s = 0.3 m/s²

Aztán az erő (F) meghatározható a tömeg (m) és a gyorsulás (a) szorzataként:

F = m * a

Ahol:
m = tömeg = 600 kg
a = gyorsulás = 0.3 m/s²

Helyettesítve az értékeket:

F = 600 kg * 0.3 m/s² = 180 N

Tehát az autót 180 N erő gyorsítja.
1