Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az alábbi felatokhoz szeretnék segítséget

Főoldal » Általános iskola » Matematika
558
Igazándiból nem olyan fontos, csak gondoltam kiteszem, mivel értem a feladatot és (hellyel-közzel) tudom, de ha valamit elrontok valamelyikbe, feljöhetek ide leellenőrizni. Az első négy már megvan. (Azaz elég 5-től 10-ig).

UI.: Remélem a kép látható. Ha mégse kerésre leírom.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat, Matematika, általános, szorgalmi, pitagorasz
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Már csak a 9. és a 10. maradt
0

9.
Rajzolj egy hasonló trapézt és húzd be a magasságait a rövidebbik alap (az fent szokott lenni) két végéből.
Mivel a fenti alap 4 m, alul is 4 m lesz a magasságvonalak talpa között.
Mivel szimmetrikus a trapéz, az alapból két oldalt 1 m - 1 m marad (6 = 1 + 4 + 1)

Az egyik 1 m, meg a mellette lévő magasság, meg az 5 m-es szár egy derékszögű háromszög, írd fel a Pitagoraszt:
`5^2 = 1^2 + m^2`
Ebből kijön a magasság.

Húzd be az egyik keresett átlót is (legyen a neve `f`). Az egy derékszögű háromszög átfogója, a két befogó egyrészt az egyik magasság, másrészt az alapból 1 m + 4 m = 5 m. Ezekkel is felírhatsz egy Pitagoraszt:
`f^2=5^2+m^2`

Mindkét átló `f` hosszú, hisz szimmetrikus a trapéz.

1

10.

Ugyanezt kell visszafelé csinálni:
A megadott számokkal felírt Pitagoraszból kijön az `m`, aztán azzal a másik Pitagoraszból kijön a szár.
1