Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Mész

48
Mi az oltott mész, a lesztek és meszes viz közös neve és képlete?
Mi a különbség közöttük?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Az oltott mész, a lesztek és a meszes víz közös neve a mész (kalcium-karbonát, CaCO3). Azonban ezeknek a termékeknek eltérő tulajdonságai és felhasználási módjai vannak.

Az oltott mész, más néven tojás- vagy oltóként is ismert, az égetett mészkő hidratálásával és a kálcium-oxid (égetett mész) reakciójával előállított termék. Kémiai képlete: Ca(OH)2. Az oltott mész por formájában áll rendelkezésre, és a vízzel való reakció során alkalmas a meszes habarcs és vakolat előállítására.

A lesztek, vagy más néven fekete mész, a kálcium-hidroxid (oltott mész) további égetésével előállított termék. Ez a folyamat szén-dioxidot távolít el a hidratálódó oltott mészből. A lesztek magasabb hőmérsékleten ég, így porózusabb és kisebb térfogatú, mint az oltott mész. A lesztek használatos építőanyagként és levegőtisztításra is alkalmazzák.

A meszes víz pedig egyszerűen vízzel hígított oltott mészoldat. Ezt a keveréket használják például mezőgazdasági célokra, a savas talajok semlegesítésére vagy vízlágyításra.

Összefoglalva, az oltott mész a hidratálódott kálcium-oxid (égetett mész), a lesztek a továbbégetett oltott mész, míg a meszes víz pedig oltott mészoldat. Ezeknek a termékeknek különböző tulajdonságaik és alkalmazási módjaik vannak a kálcium-karbonát különböző formáinak és reakcióinak eredményeként.
0