Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mész

204
Mi az oltott mész, a lesztek és meszes viz közös neve és képlete?
Mi a különbség közöttük?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Az oltott mész, a lesztek és a meszes víz közös neve a mész (kalcium-karbonát, CaCO3). Azonban ezeknek a termékeknek eltérő tulajdonságai és felhasználási módjai vannak.

Az oltott mész, más néven tojás- vagy oltóként is ismert, az égetett mészkő hidratálásával és a kálcium-oxid (égetett mész) reakciójával előállított termék. Kémiai képlete: Ca(OH)2. Az oltott mész por formájában áll rendelkezésre, és a vízzel való reakció során alkalmas a meszes habarcs és vakolat előállítására.

A lesztek, vagy más néven fekete mész, a kálcium-hidroxid (oltott mész) további égetésével előállított termék. Ez a folyamat szén-dioxidot távolít el a hidratálódó oltott mészből. A lesztek magasabb hőmérsékleten ég, így porózusabb és kisebb térfogatú, mint az oltott mész. A lesztek használatos építőanyagként és levegőtisztításra is alkalmazzák.

A meszes víz pedig egyszerűen vízzel hígított oltott mészoldat. Ezt a keveréket használják például mezőgazdasági célokra, a savas talajok semlegesítésére vagy vízlágyításra.

Összefoglalva, az oltott mész a hidratálódott kálcium-oxid (égetett mész), a lesztek a továbbégetett oltott mész, míg a meszes víz pedig oltott mészoldat. Ezeknek a termékeknek különböző tulajdonságaik és alkalmazási módjaik vannak a kálcium-karbonát különböző formáinak és reakcióinak eredményeként.
0