Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
409
Egy 15 cm sugarú körbe írt téglalap oldalainak aránya 3:4.Mekkorák a téglalap oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A téglalap köré írható kör sugarának hossza egyenlő a téglalap átlójának felével. Tehát a téglalap átlója a sugár 2 szerese melyből visszaszámolhatjuk az oldalak hosszát.

`d=2*r_("köréírt kör")=2*15 =color(red)(30 \ cm)`

Behúzva az átlót egy derékszögű háromszöget kapunk melyben ismerjük az átfogó hosszát valamint a befogók arányát.

`d^2=a^2+b^2`

`30^2=(3x)^2+(4x)^2`

`900=25x^2`

`36=x^2`

`6=x`


A rövidebbik oldal `a=3x=3*6=color(red)(18 \ cm)`

A hosszabbik oldal `b=4x=4*6=color(red)(24 \ cm)`
0