Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitseget kérnék

Főoldal » Általános iskola » Matematika
387
Ezeket a példákat kérném szépen megoldani. Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.)
`(x + 3) / 5 + x / 2 = x - 9`

`2*(x+3)+5x=10x-90`

`2x+6+5x=10x-90`

`7x-10=-96`

`-3x=-96`

`color(red)(x=32)`



2.)
`x/2+x/3-2+x/7+4=x`

`21x+14x+84+6x=42x`

`41x+84=42x`

`-x=-84`

`x=84`


Legkisebb: `x/2=84/2=color(red)(42 \ db)`

Középső: `(x/2)/3-2=42/3-2=color(red)(12 \ db)`

Legnagyobb: `(x/2)/3-2+4=(84/2)/3-2+4=color(red)(16 \ db)`



3.)
`"Apa"+"Lánya"=51`

`"Anya" + "Lánya" = 49`

`"Apa" + "Anya" = 74`


`"Apa"+"Lány"+"Anya" + "Lány"+"Apa" + "Anya" =51+49+74`

`2"Apa"+2"Lány"+2"Anya"=174`

`"Apa"+"Lány"+"Anya"=87`


`"Anya"+"Apa"=51=>"Anya"=87-51=color(red)(36 \ "éves")`

`"Lány"=49-36=color(red)(13 \ "éves")`

`"Apa"=74-36=color(red)(38 \ "éves")`



4.)
`0,5*x+(45-x)*0,7=45*0,62`

`0,5x+31,5-0,7x=27,9`

`-0,2x=-3,6`

`x=18`


50%-osból: `color(red)(18 \ "liter")`

70%-osból: `color(red)(27 \ "liter")`



5.)
`t=s/v=(574 \ m)/(36 \ m/s+20 \ m/s)=color(red)(10,25 \ s)`
0