Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudna valaki segíteni?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
322
Én mosogatógépet az akciós vásárban 30% kal leáraztuk majd a forint leértékelődése miatt az üzlet ezt az árat 25% kal megemelte most a mosógép 96600 Ft Mennyibe került volt eredetileg az árváltozások előtt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Százalékok
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ahhoz, hogy meghatározzuk az eredeti árat az árváltozások előtt, követnünk kell az adott lépéseket.

Először levonjuk a leárazást: 96600 Ft / (1 - 0,30) = 96600 Ft / 0,70 = 138000 Ft
Tehát az eredeti ár a leárazás előtt 138000 Ft volt.

Ezután hozzáadjuk a leértékelődés miatt történt áremelést: 138000 Ft * (1 + 0,25) = 138000 Ft * 1,25 = 172500 Ft
Tehát az eredeti ár az árváltozások előtt 172500 Ft volt.

-1