Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan oldjuk meg deriválással ezt a feladatot?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1079
Egy négyzet alapú, 300 dm^3 térfogatú, felül nyitott tartályt akarunk építeni. Az alaplap dm^2-enként 800 forintba, az oldallapok dm^2-enként 600 forintba kerülnek. Hogyan kell a négyzetes hasáb méreteig megválasztani, hogy az előállítási költség minimális legyen?
Deriválás témakörben vagyunk, nem igazán jövök rá, hogyan lehetne :D
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
függvény, deriválás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Remélem, ebből érthető:
1

Legyen a négyzet alakú alaplap oldala `a`, és mérjük deciméterben. Ekkor a hasáb magasságának `V/a^2=300/a^2`-nek kell lennie, hogy kijöjjön a megadott térfogat.

Van tehát egy `a^2` területű alaplapunk, valamint négy `a*300/a^2=300/a` területű oldallapunk. Így a hordónk teljes költsége:
`C=800*a^2+600*4*300/a=800a^2+720000/a`

Az a kérdés, hogy a `C` költség milyen `a` mellett lesz minimális. Ehhez a deriváltat kell nullával egyenlővé tennünk:
`(dC)/(da)=1600a-720000/a^2=0`

Szorozzunk be `a^2`-tel:
`1600a^3-72000=0`
`1600a^3=72000`
`a^3=450`
`a=root3(450)~~7.66dm`

Innen a magasság `V/a~~5.11dm`.

Tehát a hasáb méretei: 7,66 x 7,66 x 5,11 dm.
1