Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt a feladatot hogy oldjam meg?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
611
A 4. feladnak a megoldására vagyok kíváncsi (ami a képen látható). De az sem baj ha valaki a többiben is segít. De főképp a 4-est szeretném. (Remélem látható)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat, Matematika, segítség, gyök, általános, iskola, megoldás, kép
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A háromszög egyenlőszárú, tehát a két befogója azonos hosszúságú, jelöljük ezt `a`-val. És mivel derékszögű is, érvényes rá a Pitagorasz-tétel:
`a^2+a^2=10^2`
`2a^2=100`
`a^2=50`
`a=sqrt(50)=5sqrt2~~7.07 cm`

Tehát a befogók kb. 7,07 cm hosszúak.

Az átfogóhoz tartozó magasságra pedig számolás nélkül is rá lehet vágni, hogy 5 cm, ugyanis ez a háromszög éppen egy `a` oldalú négyzetnek a fele. Az átfogó ennek a négyzetnek az átlója, az átfogóhoz tartozó magasság pedig a négyzet másik átlójának a fele.
0