Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mechanikai Energiamegmaradás, rugós játékpisztoly

Főoldal » Középiskola » Fizika
370
Egy rugós játékpisztolyban a rugó 3 cm-t nyúlik meg, a rugóállandó 400 N/m.
Ha a pisztollyal függőlegesen felfelé lövünk, milyen magasra emelkedik ki belőle az 5 g tömegű lövedék?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
9. osztály
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A rugóállandó (k) azt mutatja, hogy mekkora erőt kell kifejteni egy rugóra ahhoz, hogy egységnyi távolságot (métert) nyújtson meg. Az összefüggés a következő:

F = k * x,

ahol F a kifejtett erő (Newton), k a rugóállandó (N/m), és x a rugó nyújtása (méter).

Először át kell váltanunk a tömeget (m) kilogrammba:

m = 5 g = 5 * 10^(-3) kg.

Majd felhasználhatjuk a következő kinematikai egyenletet a pisztollyal felfelé lövéshez:

mgΔh = 1/2kΔx^2,

ahol m a tömeg (kg), g a gravitációs gyorsulás (9.8 m/s^2), Δh a lövedék által emelt magasság (m), k a rugóállandó (N/m), és Δx a rugó nyújtása (m).

Beillesztve az adatokat a képletbe:

(5 * 10^(-3) kg) * (9.8 m/s^2) * Δh = 1/2 * (400 N/m) * (0.03 m)^2.

Megoldva a képletet a Δh-ra:

Δh = (1/2 * (400 N/m) * (0.03 m)^2) / (5 * 10^(-3) kg * 9.8 m/s^2).

Egyszerűsítve:

Δh = 0.092 m.

Tehát a lövedék körülbelül 0.092 m (vagy 9.2 cm) magasra emelkedik ki a pisztollyal felfelé lövés után.
0