Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás 2.

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
801
Egy urnában 4 piros, 3 fehér és 2 zöld golyó van. Mennyi annak a valószínűsége, hogy ha egyszerre két golyót kihúzunk, azok egyforma színűek lesznek?

Ellenőrzést kérnék, első sorban:

mindegy az, hogy milyen sorrendben húzzuk ki azt a két golyót. Összesen 4+3+2 golyó van és ebből húzunk ki kettőt, ez összesen 9 alatt a 2 eset. A kedvező eset az, ha a 4 pirosból kihúzunk 2 pirosat, tehát 4 alatt a 2 és így tovább 3 alatt a 2 és 2 alatt a 2 ami ugye egy. Vagyis a kedvező eset így 4 alatt a 2 * 3 alatt a 2.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, Matematika, gyakorlás, egyetem, valószínűségszámítás
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Szia!
teljesen jó a gondolatmeneted :)
0

"4 alatt a 2 * 3 alatt a 2" alatti kifejezést kétféleképpen felfoghatjuk. Egyrészt `x=((6),(2))=15` esetén `((4), (x))=(4, 15)` ami értelmetlen. Másrészt `((4), (2))*((3), (2))=6*3=18` már értelmesebb.
Tehát a valószínűség `P=frac{18}{((9), (2))}=18/36=1/2`. Remélhetőleg Te is ezt kaptad eredményül.
Módosítva: 3 éve
0