Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűség számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
601
Két szabályos kockával dobunk.
P(A) esemény jelentse: az összeg páratlan és P(B) esemény azt, hogy van a dobások között 1-es.
Írjuk fel az P(A U B) és P(A metszet B) eseményeket, és határozzuk meg a valószínűégüket!

P(A) eseményre 18/36-valséget kaptam, mivel akkor lesz páratlan az összeg, ha az egyik dobás páros, a másik páratlan. Ennek két esete lehet, az hogy elsőnek dobunk páratlant, és hogy másodjára. 3-3 páros-páratlan szám van, ezért 3*3*2/36
P(B) eseményt úgy kaptam meg, hogy: 1-(annak az esélye, hogy egyik sem 1-es, vagyis 5/6^2) = 1-5/6^2

A feladat többi részében kellene egy kis segítség.
Tudom, hogy P( A U B) = P(A)+P(B) - P(A metszet B)
a metszetet nem tudom hogy kell számolni. :(
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, egyetem, valószínűségszámítás, klasszikus
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A `P(A)=18/36=1/2` valószínűséget jól írtad fel, de a másik esemény valószínűségére nem gondolod, hogy az `P(B)=1-5/36=31/36` már túlzásnak tűnik? A kedvező események száma `11`, tehát `P(B)=11/36`-nek kell lennie.

`A cap B` esemény (amikor az összeg páros és van benne 1-es) kedvező eseményeinek kiszámítására van csak szükségünk. Ez pedig csak `5` féleképpen lehetséges. Tehát `P(A cap B)=5/36`

`P( A cup B) = P(A)+P(B) - P(A cap B)=1/2+11/36-5/36=2/3`.

Módosítva: 3 éve
0