Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Folytonosság

Főoldal » Középiskola » Matematika
338
Valaki el tudná magyarázni ennek a feladatnak a megoldását?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`x=-1` pontban a bal oldali határérték `-5`. Nos, ebben a `-1` pontban is a határérték `-5`-nek kell lennie, ha feltételezzük a kérdéses függvény folyonosságát. Tehát `px+4=-5`, ha `x=-1`. Persze itt nyugodtan számolhatunk a behelyettesítési értékkel, ez nem változtatja meg a folytonosság tényét. Így azt kapjuk, hogy `p*(-1)+4=-5`, azaz `p=9`. Megjegyzem az `x=-1` pont a kérdéses függvénynek töréspontja lesz, hasonlóan mint az `x=0` pont az `x mapsto |x|` abszolútérték függvénynek.
Módosítva: 3 éve
0