Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segíts kérlek szépen, nagyon meghálánám!

Főoldal » Középiskola » Matematika
325
Elmegyünk a piacra palántákat vásárolni. 5000 Ft-unk van. Ha 11 muskátlit és 10 petúniát veszünk, akkor
éppen elég lesz a pénzünk. Ha 8 muskátlit és 15 petúniát veszünk, akkor 50 forintunk megmarad. Mennyibe
kerül egy muskátli palánta?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`{(22 * m + 10 * p = 5000), (8 * m + 15 * p = 5000 - 50):}`

`22 * m + 10 * p = 5000`
`10 * p = 5000 - 22 * m`
`p = 500 - 2.2 * m`

`8 * m + 15 * p = 5000 - 50`
`8 * m + 15 * (500 - 2.2 * m) = 4950`
`8 * m + 15 * 500 - 15 * 2.2 * m = 4950`
`8 * m + 7500 - 33 * m = 4950`
`7500 - 25 * m = 4950`
`-25 * m = -2550`
`-m = -102`
`m = color(red)102`

`p = 500 - 2.2 * m`
`p = 500 - 2.2 * 102 = color(red)275.6`

Ellenőrzés:
`22 * m + 10 * p = 5000`
`22 * 102 + 10 * 275.6 = 5000 " " color(green)✔`

`8 * m + 15 * p = 5000 - 50`
`8 * 102 + 15 * 275.6 = 4950 " " color(green)✔`
0