Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! valaki tudna segíteni? Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
434
Számítsd ki a hidrogén-fluorid savállandóját, valamit a disszociációfokot és a PH-t a 0,0200 mol/dm3 koncentrációjú hidrogén-fluorid oldatban ha egyensúlyban 1 dm3 oldat 0,0175 mol disszociálatlan hidrogén-fluorid molekulát tartalmaz.
Előre is köszönöm szépen, ha valaki segít!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A vizes oldatban HF molekulák vannak oldva (híg vizes oldat van megadva, így tekintsünk el a HF molekulák dimerizálódásától.)

A disszociáció vizes oldatban egyensúlyi folyamat: HF ⇔ H+ + F-

(Egyensúlyban a HF molekulák disszociációjának és a H+ és F- ionok visszaalakulásának sebessége egyenlő.)

A HF gyenge sav, ez azt jelenti, hogy a HF vizes oldatában vannak disszociálatlan HF molekulák és vele egyensúlyban H+ és F- ionok oldva.

(Erős savaknak még a tömény oldatában is teljes a disszociáció, azaz például a tömény sósav oldatban nincsenek HCl molekulák, csak H+ és Cl- ionok)

kiindulási helyzet: (amikor a HF gázt feloldjuk)
HF: 0,0200 mol/dm³
H+: 0 mol/dm³
F-: 0 mol/dm³

Az oldás után a HF molekulák egy része disszociál H+ és F- ionokra:
1 mol HF-ból 1 mol H+ és F- ion keletkezik,
átalakul valamennyi HF:
a kiindulási - az egyensúlyi mennyiség: 0,0200 mol/dm³-0,0175 mol/dm³=0,0025 mol/dm³

ugyanennyi lesz a H+ és F- ionok koncentrációja is:
0,0025 mol/dm³

A KHF egyensúlyi állandó (adott hőmérsékleten és nyomáson) a termékek (H+ és F- ionok) egyensúlyi koncentrációinak (most 0,0025 mol/dm³ és 0,0025 mol/dm³) megfelelő hatványon (most 1, mert amennyi mol HF elbomlik, ugyanannyi H és F ion keletkezik) vett szorzata osztva a disszociálatlan HF molekulák megfelelő hatványon vett (ez is 1) egyensúlyi koncentrációjával:

KHF=`([H^+]*[F^-])/([HF])=(0,0025 (mol)/(dm³))^2/(0,0175 (mol)/(dm³))=3,5714*10^(-4) (mol)/(dm³)`
VAN MÉRTÉKEGYSÉGE!

A disszociációfok azt jelenti, hogy a kiindulási HF molekulák hány %-a disszociált:
Annyi disszociált, amennyi H és F ion keletkezett: 0,0025 mol/dm³
`α=(0,0025 (mol)/(dm³))/(0,0200 (mol)/(dm³))*100=12,5%`

A pH a hidrogénionok mol/dm³ koncentrációjának (jelen esetben az egyensúlyi: 0,0025 mol/dm³) negatív, 10-es alapú logaritmusa:
`pH_(HF)=-log[H^+]=-log(0,0025 (mol)/(dm³))=2,60`
Módosítva: 3 éve
0