Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Indiana Jones lóháton üldöz egy teherautót.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
378
Ismeri lova sebességét (60 km/h) és a teherautó kürtjének hangját 506 Hz- nek hallja. Mivel jó volt fizikából és tudja, hogy 500 Hz-es hangot ad ki a kürt, ki tudja számolni fejben, hogy milyen gyors a teherautó. Számolja ki papíron a tehergépkocsi sebességét! A hang terjedési sebessége 330 m/s.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sebesség, Gyorsaság, frekvencia, teherautó, km/h
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Szó szerint idézve a 11.osztályos mozaik fizika könyvből: az ún. Doppler-jelenségre az a jellemző,hogy amikor a megfigyelő és a hangforrás egymáshoz viszonyítva mozog, a megfigyelő a hullámforrás rezgésszámától eltérő rezgésszámú hullámot észlel. ....

Mivel:
Ha a megfigyelő és a forrás közeledik egymáshoz akkor az érzékelő több rezgést észlel (f0 < f1) ,a hangot magasabbnak hallja. Ebből tudjuk hogy dr Jones közeledik a teherautóhoz,hiszen magasabb hangot hall (nagyobb frekvencia --> magasabb hang).
Erre az esetre létezik egy összefüggés (függvénytábla) :

f=f0*(c+vm)/(c-vf)
ahol f a megfigyelő által észlelt frekvencia (506Hz),f0 a forrás frekvenciája(500Hz), vm a megfigyelő sebessége (60 km/h) ,vf a forrás sebessége(x) és c a hangsebesség (330m/s). 60km/h -> 16.66666m/s
506=500*(330+16.6666)/(330-x) -->mivel egyirányba mennek és így közelednek egymáshoz (300-(-x)) azaz 330+x
Innen az x:
x=12.556m/s ami 45.2 km/h

Megjegyzés: egyáltalán nem biztos hogy helyes a megoldás
0