Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dávid (1,6 m magas) aki nagyon jól használja a parittyát, vadászni indul. Meglát egy nyulat tőle s = 30 m távolságra. A nyúlon kinézett célpont talajtól mért távolsága 30 cm.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
381
Dávid (1,6 m magas) aki nagyon jól használja a parittyát, vadászni indul. Meglát egy nyulat tőle s = 30 m távolságra. A nyúlon kinézett célpont talajtól mért távolsága 30 cm.
• Milyen kezdősebességgel kell elhajítania a feje felett vízszintesen megpörgetett parittyában lévő követ, hogy le tudja vadászni az állatot?
• Mennyi idő alatt ér oda a kő?
• Mekkora erő feszíti a kötelet kilövéskor, ha a kő tömege 20 dkg valamint a parittya sugara 50 cm? (10p)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A 30 cm magasan lévő célpontot válasszuk 0-nak. Így olyan mintha 130 cm magasságról hajította volna el a követ.
Mivel írja a feladat hogy vízszintes síkban pörgeti ezért ez egy vízszintes hajítás.
Ekkor tudjuk hogy a vx =v0 és vy = g*t (g az legyen 10 m/s^2 )
Tudjuk hogy 130 cm-et esett a test 10 m/s^2 gyorsulással. Ebből tudjuk hogy tesési = 0.5099 s
Ezt a következő képlettel számíthatjuk ki :
tesési= (2*h)/g ,ahol h az a magasság amiről indult (130cm mert ugye 30cm-mel magasabban van a célpont) --> innen adódik a 0.50099 s

Ugyanennyi ideig repül vízszintesen is és mivel tudjuk hogy vízszintes irányban állandó a sebessége ez egy egyszerű s=v*t lesz.
Innen a v=58.83m/s Ezzel a sebességgel kellene eldobnia a követ (ami a valóságban szerintem lehetetlen-->lehet én számoltam rosszul)

A b kérdésre meg is van a válasz. 0.5099 s

A c kérdésre:
A kötélerő tart egyensúlyt a centripetális erővel: Fcp = FK
F=(vker2*m)/r A vk az a sebesség amit az első részben kiszámoltunk.
F=(58.32*0.2 )/ 0.5 = 1359.556 N

Megjegyzés: nem biztos hogy helyes a megoldásom

Módosítva: 3 éve
0